بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم

salam

Saturday, July 21, 2012

Nikmat Ramadhan

Alhamdulillah, segala puji-pujian hanya untuk  Allah yang masih sudi memberikan hamba-hambaNYA peluang untuk berada di bulan Ramadhan. 1 Ramadhan telah berlalu, sungguh masa bergerak begitu pantas sekali. Terlalu banyak perkara yang berlaku di sekeliling, lumrah kehidupan di dunia. Ada yang manis, pahit, suka dan duka, berbagai rasa. Moga redha Allah mengiringiku sepanjang perjalanan menuju hidup akhirat yang abadi. Bersempen Ramadhan, bulan yang mulia ini marilah sama-sama kita koreksi diri, bermuhasabah, duduk dan renung sejenak apa yang telah, sedang dan akan kita lakukan sepanjang bulan yang mulia ini. 


begitu istimewa ibadah puasa ini sehinggakan Allah akan memberi ganjaran yang tak ternilai. Sebagaimana dalam hadis Qudsi, 

Allah berfirman: "Puasa adalah untuk-Ku, dan Aku lah yang akan (langsung) memberikan pahala kepada orang yang berpuasa." (Hadits Qudsi, Riwayat Bukhari)
Shiyam + Quran + Qiyam
suka untuk saya memetik kata-kata dari Ust Pahrol Juoi
"Puasa itu "menahan" nafsu dalam usaha mendidik dan melatihnya. Nafsu tidak boleh dihapus, tetapi hanya boleh diurus.
  Sekat kekuatannya dengan 'Shiam' pada siangnya - dengan tidak makan, minum serta menahan pancaindera daripada maksiat dan dosa.
 Bebankan ia dengan 'Qiam' pada malamnya - dengan solat, tadarus dan ibadah sunat.

Beribadahlah sehingga diri menjadi letih untuk melakukan maksiat!
Perangilahlah nafsu, musuh yang paling disukai dan dicintai oleh diri."
Dan yang paling utama ialah untuk mencapai tahap TAQWA itu.
“Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.”  (Surah al-Baqarah, ayat 183)

No comments: