بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم

salam

Thursday, July 26, 2012

Sesungguhnya Allah itu dekat..

Di saat dirimu tidak punya sesiapa melainkan Allah, ingatlah Allah itu lebih dari cukup dan segalanya. Ramadhan dan doa, sungguh Allah mendengar keluhan dan luahan hati insan. Di kala rasa takut dan bersedih hati, taqarrub itu menjadi pilihan diri.


" Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu(Muhammad) tentang aku, maka sesungguhnya Aku dekat. aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia memenuhi perintahKu dan beriman kepadaKu, agar mereka memperoleh kebenaran." ( al-Baqarah : 186)

Allah memberi jaminan pada kita bahawa setiap doa akan termkabul bila mana kita memenuhi perintahNYa. Usah sombong dan takbur, jangan hanya meminta tapi tidak memberi. Benar sekali, konsep memberi dan menerima dalam kitaran hidup harus di aplikasi, begitu juga dengan hubungan kita dan Sang Pencipta.
Dan yakinlah dengan janjiNya, berdoalah dengan penuh harapan agar kita menjadi hamba yang Allah redha di dunia bahkan di akhirat.

" Berdoalah kepada Tuhanmu dengan rendah hati dan suara yang lembut. Sungguh, Dia tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas. Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi setelah diciptakan dengan baik. Berdoalah dengan rasa takut dan penuh harap. Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang yang berbuat kebaikan." ( Al-A'raf : 55-56)

Sekali lagi Allah mengutuskan ayat-ayat cintaNya, bahawa Dia ingin sekali hamba-hambaNya berdoa dan berharap. Namun harapan dan kebergantungan itu haruslah hanya pada Yang Maha Satu. Berbuatlah kebaikan, nescaya akan ada ganjaran dari Sang Khaliq. Sungguh, dengan meletakkan segala kebergantungan padaNya kita akan lebih bahagia, jauh dari sengsara.Dan bersempena di bulan mulia, bulan penuh rahmat dan maghfirah marilah kita sama-sama berdoa.

teruskan berdoa..


Moga-moga Allah memandang kita dengan cintaNya, untuk menuju syurga bahagia. Bahagia, jiwa bahagia dan tenang. Usah sesekali berputus asa dengna rahmatNya. Allah berfirman: 
" Masuklah kamu ke dalam syurga. Tidak ada rasa takut padamu dan tidak pula akan bersedih hati." (Al-A'raf : 49)

RAHMAT DAN KASIH SAYANG ALLAH ITU LUAS. SELUAS LAUTAN MEMENUHI DARATAN, SELUAS LANGIT MEMBIRU TAK BERTEPI 

No comments: